löpning

Varför det är bra att börja löpträna

Att komma igång med löpträning behöver varken vara svårt eller jobbigt. Det enda som krävs är kläder, skor och motivation. Redan efter första löprundan händer det massor av nyttiga saker i kroppen som den inte vill vara utan. Det är dessa nyttiga saker som denna text handlar om och den tar även upp några tips på vägen.

Sju anledningar till att komma igång

Det finns en mängd argument till varför det är gynnsamt med löpträning. Människans kropp är genom vår historia utvecklad för ett liv i rörelse, inte för det stillasittande liv de flesta lever idag. Kroppens funktioner försämras med vår stillasittande livsstil och bristen på motion ökar risken för en mängd sjukdomar. Regelbunden löpning tar kroppen tillbaka till ett liv i rörelse och förbättrar därmed hälsan. Det bästa med löpträning är enkelheten, det är bara ta sig ut genom ytterdörren. Dessutom är det billigt och går att utföra varsomhelst, året runt.

Här kommer sju nyttiga effekter löpträning ger:

  1. Kondition – ökad syreupptagningsförmåga, blodcirkulation, lungkapacitet och spänst.
  2. Stresstålighet – hippocampus i hjärnan växer och stresshormonet kortisol minskar.
  3. Sömn – ökat lugn och minskad stress bidrar till bättre sömn.
  4. Hjärnkapacitet – forskare har hittat samband mellan konditionsträning och ökad IQ.
  5. Hjärt- och kärlsjukdomar – regelbunden konditionsträning leder till halverad risk.
  6. Typ 2-diabetes – risken att drabbas minskar och förbättrar även hälsan för den sjuke.
  7. Depression – hjärnan och hormonerna påverkas och effekten hjälper mot depression.

Börja lugn och öka succesivt

För nybörjare är det viktigt att ge kroppen tid att vänja sig. Detta gäller även för den som har haft ett längre uppehåll från löpning, trots att personen är van sedan tidigare. Det är bättre att under den första tiden bara utföra ett par stycken 20-minuterspass i veckan än att gå ut för hårt och i värsta fall skada sig. Sedan är det en bra tumregel att öka rundans längd med 10% i veckan. Risken för skada minskar ytterligare om joggingskorna är av god kvalitet och anpassade till fotens form samt att löprundan sker på mjukt underlag, som det till exempel brukar vara på elljusspår. Om träningen dessutom är njutbar ökar chanserna för att det blir en långvarig livsstil. Ta gärna med en vän och håll en joggingtakt där ni kan prata utan problem. För den som vill läsa mer finns det sajter som hjälper till att hitta inspiration och tips till löpträningen.